Svakodnevno svjedočimo doprinosu i značaju preduzetnica i njihovih malih biznisa širom BiH. Sada kada je veliki broj njih pretrpjelo negativne efekte COVID-19 krize, blagovremeno prepoznati njihove potrebe i pružiti im podršku nikada nije bilo važnije.

Jedan od programa koji pruža sveobuhvatnu podršku bh. preduzetnicama je „BizUP“, koji Fondacija 787 implementira u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, UN Women BiH, te Švedskom ambasadom u BiH. Upravo u okviru ovog programa realiziramo kampanju „Budućnost je ženskog roda“ gdje ćemo u periodu od 19.04. do 02.05.2021. godine predstaviti 15 sjajnih preduzetnica iz raznih dijelova BiH, te ćemo vas upoznati sa značajem i doprinosom njihovih malih biznisa bh. ekonomiji.

Razgovarali smo sa Lejlom Tuzlak, preduzetnicom koja stoji iza bh. biznisa “Green O3”. Green O3 nudi usluge biodezinfekcije prostora i vozila putem procesa ozonizacije.

Lejla i njen tim su certificirani od strane Američke nacionalne asocijacije za ozon, a ozonizacija kao nova 100% eko tehnologija, naročito se dokazala učinkovitom u periodu COVID-19 pandemije, budući da otklanja bakterije i viruse, ne šteti zdravlju i pet friendly je!

Saznajte više u intervjuu u nastavku.

Kad i na koji način je nastao biznis “Green O3”? Šta ste prepoznali da tržištu nedostaje, pa odlučili sami uvesti?

“’Green O3’ je nastao kao odraz želje za pokretanjem vlastitog biznisa sredinom 2018. godine, jer lični rast i razvoj sam vidjela jedino u smjeru vlastitog projekta. Istraživačka priroda protkana formalnim obrazovanjem tehničkog fakulteta odvela me u analize kvalitete zraka zatvorenih prostora u kojim boravimo i radimo, te sam uvidjela da su zatvoreni prostori itekako zagađeni.

‘Ako ne znate kako, posmatrajte pojave u prirodi one će vam dati jasne odgovore i inspiraciju’ – Nikola Tesla.

Obzirom da se na našim prostorima ne primijenjuje nijedna green tehnologija za smanjenje zagađenja zatvorenih prostora tj. biodezinfekcija, ozon se nametnuo kao prirodno rješenje.

Uvela sam novu tehnologiju, vezana je za zdravlje i higijenu prostora u kojima živimo i boravimo. Radi se o trajnom uklanjanju neprijatnih mirisa i biodezinfekciji kroz proces ozonizacije.”

Kako izgleda jedan proces ozonizacije? Zašto je on višestruko koristan i šta se sve može ozonizirati?

„Proces ozonizacije je u skladu sa procedurom Američke nacionalne asocijacije za ozon i posjedujemo njihov certifikat. Izvodi se u prostorima uz pomoć uređaja koji se zovu generatori ozona.

Sigurno se radi o tehnologiji budućnosti jer, za razliku od ostalih sredstava, riječ je o tretmanu koji prostor od, primjerice, 60 metara kvadratnih prečišćava za 30 do 45 minuta, a u narednih 20 minuta se razlaže. Tako se čitav proces biodezinfekcije završava vrlo brzo, ali naravno tačno vrijeme zavisi od veličine i stepena zagađenosti prostora.

Ozonizacija je tretman kojim se uništavaju bakterije, virusi, gljivice, tj. smanjuje se bakteriološki naboj, i jedini je način da se trajno uklone neugodni mirisi iz prostora.

Mogu se tretirati sve vrste prostora, bilo da je riječ o stambenim ili poslovnim, konferencijske sale, pozorišta, klima sistemi i ventilacioni kanali, a posebna je preporuka za ozonizaciju vozila.”

Kakvi su rezultati testiranja učinkovitosti ozona i vaše opreme?

Brojnim naučnim studijama je dokazano da visoke koncentacije ozona uništavaju čak do 99,7% svih mikrooragnizama (bakterija, virusa, gljivica ili plijesni) u vrlo kratkom vremenu. Na našoj web stranici možete saznati više o ovom podatku.

Ozonizacija prevazilazi svaki tradicionalni tretman, jer se radi o green tehnologiji, a ne ostavlja otrovne spojeve niti tragove koji bi kasnije mogli da utiču na zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca.

Na koji način vam je “BizUP” program pomogao i koliko i u kojim aspektima vam je podrška tokom COVID-19 krize značila?

„'BizUP’ program je pomogao da osvježimo i modernizujemo ponudu, ali i sami brend i vizuelni identitet mog biznisa. Danas, kada živimo i poslujemo u izuzetno teškom periodu, projekti poput ovog su neprocjenjivi, jer osim edukacije povezuju poduzetnice u jednu zajednicu koja postaje bliska, koja se razumije, u kojoj možete da dijelite iskustva i tražite savjete jer osjećate pripadnost, a pripadnost je rezultat međusobnog povjerenja.”

Šta možemo očekivati u nastavku vašeg poslovanja i kako vas budući potencijalni klijenti mogu kontaktirati i dobiti više informacija?

„Nastavak poslovanja donosi naš jedan pravi mali ‘remake’, nove pakete usluga, veću dostupnost i proširenje kapaciteta. Možete nas pronaći na OLX platformi, Facebook stranici, Instagramu, te zvaničnoj web stranici, gdje ćemo redovno objavljivati novosti glede našeg poslovanja.

A, sve nove klijente u mjesecu maju nagrađujemo i jednim poklonom.

Također, klijenti nas mogu kontaktrati i putem email-a: [email protected] ili broja telefona: 061 213 989

Fotografija: Aida Redžepagić / Dizajn: Adin Pinjo

เกมยิงปลา